Nieuws

Op Makeport hebben we een unieke manier gevonden om sloophout een tweede leven te geven. Vanuit de missie en visie voor de circulaire maakindustrie vindt er een unieke samenwerking plaats op Makeport. Van Revoort krijgen ze sloophout in ruwe vorm aangeleverd, bijvoorbeeld van oude kozijnen. Met de geavanceerde machines in de werkplaats op het Makeport-terrein transformeren ze dit hout tot nieuwe, bruikbare producten. Denk hierbij aan stelkozijnen, tafelpoten, tafelframes, tafelbladen en paneelwanden. Ook oude pallets worden geschuurd, op maat gemaakt en tot nieuwe panelen gelijmd.

Educatie en vakmanschap
Een bijzonder aspect van het proces is de betrokkenheid van leerlingen van de GAP Academy. Onder begeleiding van Jeroen en Arnold leren statushouders en schoolverlaters dagelijks de fijne kneepjes van het houtbewerken. Jeroen vertelt: “Deze samenwerking is een belangrijk onderdeel van het lesprogramma dat in samenwerking met Noorderpoort plaats vind, bouwen we samen aan de vaardigheden van onze leerlingen.”  Veel van deze leerlingen en kandidaten kunnen daarna aan de slag bij andere timmer en bouw bedrijven.

Zorgvuldige selectie en bewerking
Hoe gaat het proces in zijn werk? “Voordat we het hout bewerken, controleren we het zorgvuldig met een metaaldetector om ervoor te zorgen dat het vrij is van metalen. Vervolgens bewerken we het hout in onze werkplaats tot nieuwe producten. We verwerken het hout dat anders zou worden weggegooid door sloopbedrijven. Van oude pallets maken we bijvoorbeeld gelijmde balken die weer klaar zijn voor een nieuwe bestemming”, legt Jeroen uit.

Innovatieve meubelstukken
Opvallende meubelstukken zijn het resultaat van de gezamenlijke inspanning van de leerlingen. “Recent hebben we voor de gemeente Oldambt een balie en een A4-folderstandaard gemaakt. Hierbij hebben we een plaat hout genomen, deze gelijmd en stukjes afvalhout gebruikt voor de folderkast”, vertelt Jeroen. Samen met Arnold heeft hij elke unieke machine leren kennen. Nu nemen zij de leerlingen stap voor stap mee door het hele proces, zodat ze alle facetten van houtbewerking onder de knie krijgen.

Duurzaamheid en toekomst
Door sloop- en afvalhout een tweede leven te geven, dragen de betrokken bedrijven bij aan een duurzamere wereld. Op deze manier laten ze niet alleen zien dat het hout opnieuw gebruikt kan worden, ze tonen ook dat het duurzame en bruikbare materialen zijn voor hoogwaardige en functionele producten.

We zijn trots op de bijdrage die we met elkaar leveren aan een beter milieu en de ontwikkeling van toekomstige vakmensen in onze regio. Samen met onze partners en de omgeving blijven we innoveren en inspireren.