Nieuws

Noorderpoort Stadskanaal heeft de 3e prijs gewonnen in de SMART Circulair Challenge. In deze bouw- en ontwerp uitdaging hebben de leerlingen een voorstel gemaakt om het kantoor van BESA te verduurzamen.

Leon Boer, student Noorderpoort, is blij met de behaalde resultaten: “We hadden het niet verwacht. Om het project met een prijs af te sluiten is alleen maar mooi meegenomen. Het was een leuke pilot tussen Noorderpoort en Alfa College. Het team bestond namelijk uit een samenwerkingsverband tussen beide scholen. Met een derde plek hebben we bewezen dat samenwerken tussen verschillende scholen geen probleem hoeft te zijn.”

Een jas voor het gebouw

BESA heeft plannen om hun huidige kantoor te verduurzamen. Momenteel hebben ze label G, en ze willen in 2030 naar label A. Leon: “We hebben uitgerekend wat er nodig is om eerst label C te halen en uiteindelijk label A. Ecocert Groningen heeft ons hierbij geholpen. Gaandeweg het proces is het idee ontstaan om een jas te ontwikkelen die je als het ware om het gebouw plaatst, zodat het kantoor een goede isolatie krijgt.”

Uniek ontwerp

Leon vertelt wat het ontwerp uniek maakt: “Het zijn prefab gevels en dak elementen die om het gebouw gevestigd worden. Deze elementen maak je in de werkplaats, en vervolgens transporteer en installeer je ze. We maken gebruik van duurzaam biobased materiaal, voornamelijk hout en houtvezel isolatie. Het is demontabel, dus je zou het op een ander gebouw kunnen hergebruiken.”